樂古Nakuz

標題: [TiG 活動] CS 王者 "HeatoN" 六月歷史性訪港! [打印本頁]

作者: Roger    時間: 15-6-2009 04:00
標題: [TiG 活動] CS 王者 "HeatoN" 六月歷史性訪港!

他來自瑞典是 CS 史上最偉大的選手
「AK 之神」"HeatoN" 六月歷史性
訪港!

2009年6月13日 --- 【香港訊】

TiG 香港電子競技遊戲網 (www.tig.hk) 宣佈,公認為 CS 史上最偉大的職業選手 ---「AK 之神」 Emil "HeatoN" Christensen 將於6月27日首次旋風訪港;出席其代言品牌 CO/GENES 專業遊戲背包的一系列亞洲宣傳活動。"HeatoN" 先以香港作為亞洲之旅的首站,並將於七月前往台灣及亞洲其他地區,與各地 CS 玩家切磋交流。屆時勢必引起亞洲電競界前所未有的哄動!

經過主辦單位 TiG 多個月來的努力溝通,終成功邀請這位世界頂級電競明星到港,這也是第一位國際級職業選手親身踏足香港。想一睹 "HeatoN" 及電子競技運動的魅力?快參加 "HeatoN" 此行唯一出席的官方活動「TiG WarmUp LAN Party 2 - The one & only HeatoN」,就有機會跟這位國際巨星作近距離接觸。

Emil "HeatoN" Christensen 小檔案:

生日:1984年6月14日
擅長槍械:AK47、M4A1
遊戲年資:8年
曾效力之職業隊伍:NiP、SoA、e9、SK

職業生涯記錄:

遊戲 CS(CounterStrike,中文:反恐精英)自十年前問世以來,一直是全球最享負盛名的遊戲之一,擁有極龐大的群眾基礎,知名度歷久不衰。CS 的高度遊戲公平性及觀賞性令它成為全球電子競技賽事的必然項目,各大型比賽都吸引到數以百萬的玩家關注。多年來 CS 孕育出不少傳奇人物,其中最廣為人知的,就是 The one & only "HeatoN"

HeatoN 訪問中國時引來的大批觀眾及傳媒採訪

在很多人的眼中 "HeatoN" 是世界上最優秀的玩家。作為成千上萬 CS 迷心中的偶像,"HeatoN" 所帶領 NiP、SK-Gaming等頂尖隊伍橫掃全球大少賽事,在職業電子競技歷史上寫下輝煌戰績的一頁。《The One and Only HeatoN》是 "HeatoN" 迷為他所製作的電影,完整呈現了這位傳奇生涯的精湛技巧與槍法,在全球超過5千萬人次下載與收看,可見 "HeatoN" 在玩家心目中崇高的地位。

[youtube]luMFRQ-iUl8[/youtube]
SK|HeatoN 在 CPL Summer 2002 世界賽勝出的一刻

有關電子競技 (eSports):

近年來,電子競技在歐、美、中國及韓國等亞洲地區迅速發展。當中韓國及美國更將這項新興的競技運動搬上電視,當作一種創新的職業及娛樂來經營,得到相當好的反應。目前全球最優秀之電子競技選手身價,年薪更高達800萬。

韓國大型電競賽事的的現場盛況,估計現場觀眾超過 100,000 名

這些國家及地區不單重視電子競技的發展,很多大型企業更願意付出巨額薪資給電競明星選手,最主要原因在於電子競技與其他職業運動有著很大差異性 --- 電子競技所牽涉到的產業相當廣泛,包括電腦、網路、遊戲軟體、CPU、螢幕、顯示卡、記憶體、滑鼠、鍵盤、滑鼠墊、耳機麥克等。透過這些專業選手們的証言,企業產品能從中大大提高其價值;由於專業選手對於個人配備有著極嚴謹的要求,其選擇能大大影響其他玩家的使用習慣,這也是各大產業甘願花大錢在選手身上的最終目的。

相對其他競技運動項目,從事電子競技的門檻很低。沒有身高、性別、年齡等生理限制及季節天氣限制,基本上只要有一台連接互聯網的電腦,即可成為電子競技的一份子,幾乎是人人可從事的一項活動。就以韓國為例,電子競技已發展成一項主流的運動及娛樂事業;每逢大型決賽不但能吸引數以數計電競迷到場觀戰,家裏觀看電視直播的更達數百萬人。

相比其他地區,香港電子競技正處於初期發展的階段,但電競愛好者正不斷增加。若你想體驗電競運動的魅力,就切勿錯過今次難得的機會,親身到現場感受當中的刺激快感。

「TiG WarmUp LAN Party 2 - The one & only HeatoN」活動詳情:

日期時間:2009年6月27日 (星期六) 5:00pm - 8:00pm
活動地點:旺角 i-ONE e-Sport Arena 一樓 (地址:旺角花園街18號華園閣1樓)
報名費用:全免
報名方法:(請瀏覽 www.tig.hk)
場地地圖:

主辦單位

關於 TiG:

TiG香港電子競技遊戲網自2006年成立以來,一直致力推動香港電子競技的發展,曾現場報導 WCG、ESWC、WGT 等國際盛事,是本地首個以資訊媒體為核心的電競網站。踏入2009年,TiG 將全面深化業務層面,並憑著對電子競技的堅持、知識和熱誠,銳意打造成國際知名的電競平台。詳情可登上 www.tig.hk 瀏覽。

協辦單位

關於 CO/GENES:

CO/GENES™是全球第一個致力於開發遊戲專用配備包的品牌,品牌的精神與理念在於「有限的材質,發揮無限的創意。結合時尚、品質與功能,提供符合遊戲玩家的配備包」,讓玩家不僅在比賽時用的到,平時的旅行或是出遊,CO/GENES™ 依舊提供最具實用性的背包款式。詳情可登上 www.cogenes.com 瀏覽。

關於 i-ONE Limited:

i-ONE™集團創辦於 1999年,以網吧經營業務為主;至今已擁有超過 30間網吧,分店遍佈港九新界。10年以上的市場經驗,i-ONE™由最初一間小型網吧,發展至今擁有多間不同規模分店的網吧集團。當初,創辦人憑著其前曕性的市場觸角,成為首批在港經營網吧業務的先鋒。經歷經濟衰退及沙士等惡劣因素的沖擊下,很多財雄勢大的同業紛紛倒閉,而 i-ONE™不但能夠站立穩固,且在創辦人卓越的市場策略及優質管理下,擴充成為擁有多間分店的網吧集團 ; 並成功創造 i-ONE™健康網吧形象及集團品牌,榮獲《商界展關懷》及多個社福機構嘉獎。詳情可登上 www.i-one.com.hk 瀏覽。
作者: 傻濱    時間: 15-6-2009 07:20

神手黎香港
如果有番佢一兩成
我都比人當cheater
作者: wilson409    時間: 15-6-2009 11:03
wow heaton 真係順便黎埋香港 爽
作者: 楓剎    時間: 15-6-2009 11:09
WOW,入去望一望佢跟住番屋企都好
作者: ysh021003    時間: 15-6-2009 13:21
一早估到,tig.hk話有神秘嘉賓
就知係佢啦
佢係台灣,多數都會來啦
作者: ccc123bbbnnn    時間: 15-6-2009 14:12
呀呀呀
叫到好開心
我想see佢地掂玩姐
作者: 愛和恨    時間: 15-6-2009 14:17
v_v又咪係人一個
作者: Roger    時間: 15-6-2009 15:21
v_v又咪係人一個
愛和恨 發表於 2009/6/15 14:17

呵呵,當然你可以咁諗,但就證明你既 CS 資歷唔係好夠班喔 ;P
玩得一段時間既,都一定會聽過 HeatoN、Johnny.R 呢d超級神人既名
佢地係玩家心目中絕對唔只係「人一個」呢 ;)
作者: acrux    時間: 15-6-2009 15:26
呵呵,當然你可以咁諗,但就證明你既 CS 資歷唔係好夠班喔 ;P
玩得一段時間既,都一定會聽過 HeatoN、Johnny.R 呢d超級神人既名
佢地係玩家心目中絕對唔只係「人一個」呢 ;) ...
Roger 發表於 15-6-2009 15:21

咪又係人一個 \ . /!

見過幾次啦;P
作者: Roger    時間: 15-6-2009 15:32
老餅,你果日黎唔黎 a.a
作者: acrux    時間: 15-6-2009 16:53
: / 要番工...

話時話..俾個admin黎玩下..晚晚打pub都鬼咁多cheater=.=
作者: wilson409    時間: 15-6-2009 17:20

話時話..俾個admin黎玩下..晚晚打pub都鬼咁多cheater=.=
acrux 發表於 15-6-2009 16:53

另有目的@@?
作者: kaho213    時間: 15-6-2009 17:45
如果 佢黎果陣
搵個場開係steam
之後可以比玩家入去同HeatoN 玩 就好
作者: climbr39696    時間: 15-6-2009 18:11
@@...之前係GGC看到Heaton 要去臺灣
估5到先來香港...
好想見下he的風采呢
作者: Roger    時間: 15-6-2009 19:27

acrux 發表於 2009/6/15 16:53

請 admin 果時你又唔申請
不過我都知你懶 =.=
作者: acrux    時間: 15-6-2009 20:54
=.=..唔使番工咩=. =..黎啦~.~'夜晚幫下你ban緊一兩個cheater都好^-^
作者: L.Baby=]    時間: 15-6-2009 21:02
DS 出到聲咪比佢做admin lo roger哥^^
作者: anthonyfireboy    時間: 16-6-2009 00:54
我多數會黎, 有冇得問佢拎簽名?
作者: Roger    時間: 16-6-2009 01:23
活動詳情請留意 www.tig.hk 的公佈
作者: C7朗拿度    時間: 16-6-2009 03:03
活動詳情請留意 www.tig.hk 的公佈
Roger 發表於 15-6-2009 17:23

最衰qck+ sk未出 唔使實買塊拎比佢簽
買住qck mass比佢簽算a_a

唔知個活動會唔會係同heaton打mix或者1on1呢
作者: Express    時間: 16-6-2009 10:39
咪又係人一個 \ . /!

見過幾次啦;P
acrux 發表於 15-6-2009 07:26

ds名言 " 大家都係player , 點解要問人簽名 "

話時話 佢黎左 唔覺得有咩特別 lol
作者: 乂夜影風乂    時間: 16-6-2009 11:29
佢地係玩家心目中絕對唔只係「人一個」呢 ;) ...
Roger 發表於 15-6-2009 15:21

聽過咁又點
咪又係人
唔通佢變o左神呀

作者: Roger    時間: 16-6-2009 12:02
咁惡 ge /.\
作者: wilson409    時間: 16-6-2009 12:17
咁惡 ge /.\
Roger 發表於 16-6-2009 12:02

roger 你的偶像是誰@@?
作者: 又畀cs板主ban左    時間: 16-6-2009 12:36
roger 你的偶像是誰@@?
wilson409 發表於 16-6-2009 12:17

是我。
作者: bossey2005    時間: 16-6-2009 13:33
話佢廢果d
我只可以話你對cs了解真係好淺
以前曾經威風世界    世界第一   被稱AK王子
有唔少cser用既Steelseries既S&S pad都係佢同steel合作發明
Potti等等既選手唔識都叫做大眾d
但如果HeatoN係你心目中仲低過Johnny.R..相信你仲未了解過呢一位曾經被稱最偉大既cser
經典frag多多(例如1.5時aztec CT eco ace 太難忘啦=.=)
作者: 楓剎    時間: 16-6-2009 14:18
你同佢打番場咪知佢係咪人囉= =
作者: Express    時間: 16-6-2009 16:48
話佢廢果d
我只可以話你對cs了解真係好淺
以前曾經威風世界    世界第一   被稱AK王子
有唔少cser用既Steelseries既S&S pad都係佢同steel合作發明
Potti等等既選手唔識都叫做大眾d
但如果HeatoN係你心目中仲低過John ...
bossey2005 發表於 16-6-2009 05:33

WOW CS界既知識王
作者: 乂夜影風乂    時間: 16-6-2009 17:12
你同佢打番場咪知佢係咪人囉= =
楓剎 發表於 16-6-2009 14:18

用刀插佢一下睇佢死唔死咪知lo (指真人)
作者: 傻濱    時間: 16-6-2009 17:38
用刀插佢一下睇佢死唔死咪知lo (指真人)
乂夜影風乂 發表於 16-6-2009 17:12

我估插兩刀都死
要右kick阿
xd
作者: 楓剎    時間: 16-6-2009 17:51
對佢頭開一槍ak~_~
作者: kenny147    時間: 17-6-2009 12:59
作者: bossey2005    時間: 17-6-2009 15:16
當然佢黎唔黎都無乜野
但係要指出返   有人會睇少左呢位player=.=
express咪寸我/.\
作者: 誠誠誠    時間: 17-6-2009 16:19
有無人可以拍片黎睇?
作者: 123poiasdmnb    時間: 19-6-2009 15:04
打機打成咁 神~~  佢黎香港落網吧同d 小朋友打  哈佢地?~__~
作者: L.Baby=]    時間: 19-6-2009 15:36
你睇小HK ?
作者: Roger    時間: 19-6-2009 15:58
有無人可以拍片黎睇?
誠誠誠 發表於 2009/6/17 16:19

到時會拍片 ^^ 活動之後會放出黎
作者: yin199836    時間: 19-6-2009 18:44
佢玩cs就係返工???xd
作者: Roger    時間: 19-6-2009 20:03
佢玩cs就係返工???xd
yin199836 發表於 2009/6/19 18:44

頂級既打機選手,一年分分鐘賺到幾十萬甚至幾百萬... 當然係一種職業黎啦 ^^
作者: 楓剎    時間: 19-6-2009 20:07
點賺?人地俾錢佢打機?點解要咁做??
作者: ngkwong    時間: 19-6-2009 20:13
打嬴個match就會有獎金....
作者: Roger    時間: 20-6-2009 03:51
點賺?人地俾錢佢打機?點解要咁做??
楓剎 發表於 2009/6/19 20:07

有時間可以睇下呢段野

有關電子競技 (eSports):

近年來,電子競技在歐、美、中國及韓國等亞洲地區迅速發展。當中韓國及美國更將這項新興的競技運動搬上電視,當作一種創新的職業及娛樂來經營,得到相當好的反應。目前全球最優秀之電子競技選手身價,年薪更高達800萬。

韓國大型電競賽事的的現場盛況,估計現場觀眾超過 100,000 名

這些國家及地區不單重視電子競技的發展,很多大型企業更願意付出巨額薪資給電競明星選手,最主要原因在於電子競技與其他職業運動有著很大差異性 ---電子競技所牽涉到的產業相當廣泛,包括電腦、網路、遊戲軟體、CPU、螢幕、顯示卡、記憶體、滑鼠、鍵盤、滑鼠墊、耳機麥克等。透過這些專業選手們的証言,企業產品能從中大大提高其價值;由於專業選手對於個人配備有著極嚴謹的要求,其選擇能大大影響其他玩家的使用習慣,這也是各大產業甘願花大錢在選手身上的最終目的。

相對其他競技運動項目,從事電子競技的門檻很低。沒有身高、性別、年齡等生理限制及季節天氣限制,基本上只要有一台連接互聯網的電腦,即可成為電子競技的一份子,幾乎是人人可從事的一項活動。就以韓國為例,電子競技已發展成一項主流的運動及娛樂事業;每逢大型決賽不但能吸引數以數計電競迷到場觀戰,家裏觀看電視直播的更達數百萬人。
作者: CSLOK123    時間: 20-6-2009 15:39
42# Roger

打機都有錢-,-""大家都有諗住做cs明星夢想?
作者: Roger    時間: 20-6-2009 19:14
42# Roger  

打機都有錢-,-""大家都有諗住做cs明星夢想?
CSLOK123 發表於 2009/6/20 15:39

;) LAN Party 個日出黎睇下真正既高手啦
作者: pinglovecs    時間: 20-6-2009 20:13
你们香港玩家就好了,你们能亲临现场感受那气氛......

其实cs也出了不少杰出的玩家...当然heaton, johnny 那是一个时候杰出的玩家...

cs 也因为他们和那些无名的杰出玩家也成为经典游戏...

在我心里还没有射击游戏能取代cs....
作者: ben1    時間: 21-6-2009 19:01

44# Roger
睇左會覺得自己好妙小-w-
到時你地會唔會拍底現場情況?
作者: 空白佬    時間: 23-6-2009 12:13
想去睇....果到係咪網吧黎架....
係咪報左名先入得去--......我想要佢簽名
作者: Roger    時間: 23-6-2009 12:22
你们香港玩家就好了,你们能亲临现场感受那气氛......

其实cs也出了不少杰出的玩家...当然heaton, johnny 那是一个时候杰出的玩家...

cs 也因为他们和那些无名的杰出玩家也成为经典游戏...

在我心里还没有射击游 ...
pinglovecs 發表於 2009/6/20 20:13

馬來沒有線下比賽嗎?
作者: Roger    時間: 23-6-2009 12:22
44# Roger
睇左會覺得自己好妙小-w-
到時你地會唔會拍底現場情況?
ben1 發表於 2009/6/21 19:01

當然會啦 ^^
想去睇....果到係咪網吧黎架....
係咪報左名先入得去--......我想要佢簽名
空白佬 發表於 2009/6/23 12:13

www.tig.hk 就會見到報名方法 ^^
作者: 空白佬    時間: 23-6-2009 12:52
睇左啦 , 話要殺500條友丫媽...

我唔係幾想同佢玩 (狂死有咩好玩)
我只係想要簽名同睇佢玩
作者: Roger    時間: 23-6-2009 13:16
睇左啦 , 話要殺500條友丫媽...

我唔係幾想同佢玩 (狂死有咩好玩)
我只係想要簽名同睇佢玩
空白佬 發表於 2009/6/23 12:52

果日有兩個活動
你參加見面簽名會咪得 lo ^^
作者: GunBound高人    時間: 25-6-2009 19:15
roger gor
有無hlds錄低佢
等無得玩既都可以睇下(遲d放上黎)
作者: 死靈乂殺曈    時間: 25-6-2009 19:54
好正啊...佢一定好勁好勁....我有佢0.1成功力就好夠 真係好夠
作者: Roger    時間: 25-6-2009 21:50
roger gor
有無hlds錄低佢
等無得玩既都可以睇下(遲d放上黎)
GunBound高人 發表於 2009/6/25 19:15

會呀 ^^ 活動之後我地會放 d 相、影片同 demo 上網
作者: 涼台    時間: 26-6-2009 08:17
一定好多人參加-.-
作者: Roger    時間: 26-6-2009 13:19
希望見到大家呢 ^^
作者: F2o_knob    時間: 27-6-2009 01:56
好正啊...佢一定好勁好勁....我有佢0.1成功力就好夠 真係好夠
死靈乂殺曈 發表於 25-6-2009 19:54

其實佢離開左職業好耐
而家同已前差好遠架喇
作者: 。新月。    時間: 28-6-2009 13:13
我想睇佢d gameplay 學下野><

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://micrp-dsp.comcncontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2