查看: 11342|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

點解咁多SER都仲用ex_interp 0.1?

又唔係CS1.5,
子彈同0.01完全唔同,

全世界都用0.01作預設設定,但香港就咁多server仲用0.1咁奇怪?

還有時間補償參數ex_interp0.01(Defaultvaluemustbeused),如果裝有未經定義的WWCL,那隻能是0.1,這在1.5中是完全正確的,因為這個曾經的違規參數,在1.6之前的所有版本中都能妨礙到比賽的公平性,但在1.6中因為是同cl_updaterate綁定在一起的,所以這個參數便不再違規,相反的ex_interp0.1卻直接影響到了頂級賽事的觀賞性,所以以1.6為比賽版本的CPL和ESWC全都接受和使用了ex_interp0.01(Defaultvaluemustbeused)這一規則。Defaultvaluemustbeused是什麼?就是缺省設置。想象一下,當你客戶端裝有未經定義的WWCL,cl_updaterate是101,而你的ex_interp是0.1而不是最優化的0.01時,你打開net_graph3看看你IN數據流量的變化,也許你網上打混戰感覺不出來,但當你在LAN上超低PING的比賽中同樣面對見面就有人要趟下、瞬間秒殺的高手時,你會發現這一點點的彈道差異會對你產生到底多大影響?不要再說什麼我已經適應了0.1,裁判不讓改俺就不改之類的阿Q式的傻話了,ex_interp在1.5和1.6裡完全是不同的兩個概念。

http://games.sina.com.cn/z/cs/2004-10-22/181639.shtml
回復

咩係ex_interp-.-
回復 支持 反對

冇計
冇咩non steam player識依d野
steam ser應該多d人識
原帖由 victor190 於 23-12-2008 15:16 發表
咩係ex_interp-.-

參數
回復 支持 反對

行內網先[LAN]會feel到有唔同...
如果你係玩普通server係冇咩分別的=]]
甩槍都係靠佢=]]
回復 支持 反對

原帖由 ILOVECS 於 24-12-2008 23:09 發表
甩槍都係靠佢=]]

錯了,篇文雖然咁講,但事實係完全唔同
回復 支持 反對

我完全唔明你講緊d乜=]""
回復 支持 反對

哩樣野可以拉到去同開發人員有關 = =
回復 支持 反對

~打??
打完冇反應-.-
回復 支持 反對

唔好意思
依定去到 0.05
回復 支持 反對

原帖由 ILOVECS 於 24-12-2008 23:09 發表
甩槍都係靠佢=]]

甩槍都係靠佢=]]  ?  
0.1 甩槍根本就係明明你都冇打中個人 不過照殺到佢 即係冇技術
同埋 ex_interp 0.1 同 ex_interp 0 係線上都有分別  得閒自己試下啦
入到 pub server 你就即刻分到邊個用緊 0.1

全世界都用0.01作預設設定,但香港就咁多server仲用0.1咁奇怪?
唔好笑死人啦 ^^ 打 pub server 既話無論外國定香港大部份都係 0.1, 因為 d 人唔識 set / 唔知個分別
係比賽先係用 0.01 .. 香港既比賽都係用 0.01 啦

回復 支持 反對