查看: 4944|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 久遊自己山寨勁舞團就得,人地山寨勁舞團要獲罪?

通訊員粱宗,晨報記者羅劍華報導。 趁著新版網絡遊戲日漸走紅的機會,兩名頗有商業頭腦的遊戲青年打起了自辦網絡遊戲服務器的主意。 經過一番張羅,兩人合開的山寨版“勁舞團”網游竟然獲利頗豐。 不過,兩人架設的私服被正宗“勁舞團”的版權方察覺後向警方報了案。

張劍偉、遊皇光同是1983年出生,兩年前,一種新型網絡遊戲“勁舞團”開始走紅,互聯網上很快就有人放出了“勁舞團”遊戲的服務器破解程序。 一開始,張劍偉、遊皇光只是嘗試著用下載的服務器程序在電腦上測試、修改,後來兩人乾脆在江西九江租賃了自己的服務器,利用破解程序架設起山寨版的“勁舞團”供玩家使用。 2009年5月起,他們更是通過第三方支付網站,公開提供收費網游服務,短短半年時間中,兩人就通過網絡支付平台,獲得10萬餘元的虛擬貨幣收益。

昨天,這兩名用錯了商業頭腦的遊戲青年,被市二中院以侵犯著作權罪進行了宣判,兩人中最高被判入獄一年、並處罰金6萬元。

久遊山寨勁舞團自己研發,人地山寨勁舞團為搞私服要獲罪.
回復

好唔公平
回復 支持 反對

咁私服其實一直都係犯法架啵- -"
回復 支持 反對

呢個山寨勁舞團系唔系私服黎?
回復 支持 反對

久遊一樣山寨左勁舞團再用自己個服運營,
重話自己研發~
回復 支持 反對

如果對方有能力向警方報警
咁久遊抄人果陣 對方又吾告佢呢= =
可能人地有申請  GAME依D野 不外乎打怪升LV 吾通有依D功能都叫抄咩
同埋依D 新閒 可吾可以貼番落勁舞團 討論區
我見新GAME測試團 成頁都系有關勁舞團 我就好無奈= =
回復 支持 反對

完全冇唔公平 = =

重點係 [ 山寨 ]  跟  [ 模仿 ] 的分別

山寨 是 90%以上遊戲內容 系統 樣式 都一式一樣

模仿 是 系統相似 內容[類別]相似 但不會一樣

完全是2回事

就好似 征途ONLINE 獸血ONLINE  西遊 巨人  唔通又叫山寨  = =
回復 支持 反對

唔好覺得自己知哂所有野先......
有好多內部運作既野你都唔知
回復 支持 反對

路過. 感覺樓主跟久遊有仇 , 下下針住人地唔放

重點: 9遊(模仿)的是勁舞2?
         這新聞是 勁舞1?
maybe 9遊的勁舞2出得比正版快 , 所以無話犯唔犯法掛.

人地模仿得過份似姐-_- 加上 正版勁舞2出左,
佢一定唔掂 , 放長雙眼睇啦-_-.
回復 支持 反對

我想講山寨既意思通常係解遊戲畫面,系統,玩法近似
同私服係兩樣野黎,山寨係有自己既專利(雖然係抄.....但係唔同lo...就係咁,e.g. MHFO同山寨果隻...係近似)

而私服即係將人地個遊戲私有化,可以同正常有好多唔同既野,將人地買番黎既GAME變做自己,所以係犯法GA..

所以冇咩唔公平既問題,問題係佢地根本犯法在先
回復 支持 反對