打印 上一主題 下一主題
收起左側

AL放榜

有無喜訊?
我大約係用隻手指尾抆緊車邊, 希望有U讀.
成績都係意料之內
回復

冇啦 下年唔好諗住易入
〝細wIN_ 發表於 29-6-2012 18:03

m... 其實無乜邊年係易入, 只有難/更難入.
根據讀asso既朋友講, 有心有力既下年一樣入到U

至於成績點樣, 我就廢事獻醜,
不過以雞校兩年教育+補左3個月英文黎講.
對得住班老師有凸凸凸凸凸凸
不過我發現中化卷真係好睇彩數. D grade係亂比的
回復 支持 反對

其實你覺唔覺讀HD好過ASSO? 又或者咁諗

你覺唔覺比幾萬蚊讀埋呢D野都升唔到既話=攞錢黎消

我冇讀過中化 ...
〝細wIN_ 發表於 29-6-2012 18:58

hd應該好過asso,正如你所講asso升唔到=燒錢
我唔係好熟hd, asso果D野, 但係好似poly hd都唔係收得低,
學生又想升u, asso都要讀嫁啦
當然你讀之前係好有決心一定要入U. 我個fd就話大部份AL都升得返(city engine asso)

除左中化細grade之外我其他科既成績都意料之內.
回復 支持 反對

hd應該好過asso,正如你所講asso升唔到=燒錢
我唔係好熟hd, asso果D野, 但係好似poly hd都唔係收得低,
學 ...
我係new手 發表於 29-6-2012 19:14

其實讀呢D HD, ASSO算係入大學既旁門左道

比起果D唔靠呢D入U既人黎講都唔好受 而且讀完個RESULT會跟足你一世

你除非真係有錢仔, 如果你係公屋真係唔好晒曬你成家果10幾萬身家 讀左又唔知讀得好唔好

搞到唔上唔落咁 到時真係_街死

SHITTY U?得返90個Degree搏上U咋喎

你都預左架啦
〝細wIN_ 發表於 29-6-2012 22:38

有頭髮邊個想做XX.
讀得好經jupas入U有邊個唔想.
但係我眼見身邊人唔少都失手..
係有經濟能力既, 差少少先入到U既, 就唔存在你講既"唔知讀得好唔好"既問題, 因為一定會加把勁讀好佢
呢個情況我覺得asso/hd搏得過.

無能力既, 就要自己衡量,
我有fd中五出黎做野一樣過得好好.
香港只會餓死懶人.

BTW樂古比講紅字嫁咩
回復 支持 反對

但係F5出黎有幾多人工先=.=
密特朗 發表於 29-6-2012 23:11

普通飲食人工囉, 不過包兩餐其實慳返唔少,,之後再轉工計時薪都唔錯, 但係無乜機會升職
回復 支持 反對

你講到好似好易咁
其實HK的AL係全體數一數二難的考試
加上AL 當你中化UE + 2個AL 全C
咁可能只係入到D水泡 ...
密特朗 發表於 29-6-2012 23:32

文科唔清楚, 理科已經入到hku同ust既engine.
poly, city之類更加唔洗講..
回復 支持 反對

呢個就係問題
好多人都有個家
加上通脹   物價愈黎愈貴
長遠黎講都唔係好事 ...
密特朗 發表於 29-6-2012 23:35

但係中五畢業黎講已經唔錯, 唔通搵得多過揸degree既先叫好咩
搵到咁多既話, D人唔洗讀書啦"
回復 支持 反對

hku / ust  都得?
engine唔洗PHY /   P MATHS
有A有B咩
密特朗 發表於 29-6-2012 23:49

有A仲讀engine, 除非你好鍾意啦..
B既話你中英DD都可以搏HKU. 中英CC我覺得實入到.. 另外UST engine都穩入
AB唔係你想像中咁易拎嫁
engine收咁多人仲要A要B, 真係搵鬼入..
回復 支持 反對

BBCDE直入shitty測量
Kamma 發表於 2-7-2012 23:10

city survey上年唔係收CC咩?
回復 支持 反對