查看: 20923|回復: 79
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[遊戲討論] 新手/中手的嚴重壞習慣?

係網上見到cs1.6的教學,作為一個玩左一個月一般的中手我覺得好有道理,所以整合而成發呢個帖

1) 狂reload
係唔係都reload,好似好型咁

結果reload緊比敵軍見到就886 最重要就係 如果你長期有30粒彈,你會覺得"咁多彈實打中啦"結果見到敵人中距離都用ak亂槍掃射 相反,你剩番8粒彈,你心裡面就會迫自己下下打中敵人,此為破釜沉舟的好方法:D

2) 準心對照(唔知點翻譯)
呢個唔係幾明,重點係你過轉角位(例如dust2由cup->up->tup果鎮時)準心對著敵人可能camp的位,咁見到敵人就唔使轉mouse直接射

3) 炸彈運用
好多人會用閃光彈,不過唔係咁多人都會用手榴彈/煙霧
手榴彈的作用就係鎮壓敵軍 例如dust2 ct 經a門 rush晒黎tr home 咁你炸個手榴彈 佢地就會即刻退後
煙霧彈有個好好用的技巧,不過唔識點做._. 就係整D煙系半空(0.5米左右)咁樣就會遮住敵人對眼,但係你就望到佢對腳,屈機!

4) 買子彈
我好難想像到用awp一場會用40粒彈=.=所以用重狙買多10粒備用就得 一黎省錢(重狙子彈好貴...) 二黎上面講左……
你可能會問,買彈唔係一次過買晒咩?點樣剩係買一個clip?幾經辛苦終於比我發現,原來禁逗號『,』就會買一clip主武 句號『.』就會買一clip手槍 呢樣野打災厄/戰神都好有用 有時候見到D人用m95買600粒彈買到破產真係笑死我……

5) 唔識得eco
輸一round唔緊要……

好多新手輸左,買mp5,又輸,又買mp5...咁樣loop法,神手都贏唔到啦……最佳方法就係儲錢!ct只需要買拆彈包,tr咩都唔使,慢慢等,一買ak/m4,記住買埋避彈衣,殺光敵軍,務求要一round扭轉局勢:)

6) 報位-幫隊友
好多人死左之後就會洗頻"on_ ct/tr" "9 gun" "nub" "got1?" "logo?!" 等等的字眼

無錯,你玩cso每日死幾十次,玩左幾年,點死法都試過,你系度鬧敵軍有用咩?不如報位比隊友知,等佢地幫你報仇吧。

希望幫到大家:)

評分

參與人數 2樂點 -5 Bravo! +1 收起 理由
ycl2005191a + 1 圖片講得好岩
kissopen222 -5 圖片含有粗口

查看全部評分

回復

我覺得新手/中手既嚴重壞習慣係
打BOT拍片放樂古 求被BOT虐

評分

參與人數 2Bravo! +2 收起 理由
komarco + 1 笑死- -
劍影W + 1 我很贊同

查看全部評分

回復 支持 反對

你既圖插得太好啦!禁左支持a_a
回復 支持 反對

cso活人係睇唔到死人打字
除非你係同團/密語
否則第6項不成立
回復 支持 反對

有時見d新手扔舊煙彈係自己陣地都唔知講咩好-_-
我地係霧入面人地都仲睇到小小黎射-_-
自己人衝過d霧果時就乜都睇唔到....
同埋有時我覺得死人報位有d冇品所以我多數都唔會咁做...
回復 支持 反對

我覺得新手/中手既嚴重壞習慣係
打BOT拍片放樂古 求被BOT虐
莫菁兒 發表於 7-8-2012 00:44

抽完水未?
回復 支持 反對

回復 5# roy624

有心玩野既話你洗閃光彈:L
回復 支持 反對

我想講第四項,如果有5A既,就唔同講法啦~
回復 支持 反對

回復 8# calvinngth