查看: 2492|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 招人測試解決低fps的方法

這應該不是攻略吧,我只知自己電腦有效
正常來講解決低fps的方法都係關閉多餘程式

但係有時仍然會低fps
所以之前就試左D野

測試系統:Win XP 32bit(86x) home edition SP3
硬件資料:2 CPU(Pentium(R) Dual-Core  CPU      E5200  @ 2.50GHz)、nVidia GForce 1200GT、2X 1G RAM
cso 顯示設定: DirectX 9.0c、OpenGL、視窗化、1024X768
配合軟件:game booster

因為cso是主要以單核運作(?)
所以想:是否也有其他程式主要以單核運作,以致CPU 0的使命率比較高

測試過程:
叫出Windows工作管理員>處理程序>右click "cstrike-online.exe">設定相關性(win7為設定親和性)>反選CPU 0>確定>右click "cstrike-online.exe">設定相關性(win7為設定親和性)>選CPU 0>確定

做完之後睇下你地cso的fps會唔會上升左
以下開放討論測試結果,請同時附上你地的系統/顯示的設定

Window Vista...我手上無依個系統的電腦...
我搵同學幫幫先
回復

我次次玩cso都咁低,宜家用左你呢個方法又高番
回復 支持 反對

cso要求唔算太高,換硬件的話可嘗試直接換顯卡/+ram 都已經有明顯改進
回復 支持 反對

冇改變
另提醒一下 win7用戶應跟從這次序:
Windows工作管理員>處理程序>右click "csonline.exe>設定親和性>反選CPU 0>確定>右click "csonline.exe>設定相關性>選CPU 0>確定

還有..   我的是cstrike-online.exe
           而不是csonlin.exe
回復 支持 反對

求vista攻略!!!!!
回復 支持 反對

vista一樣?
回復 支持 反對

回復 3# yikhei1

冇筆直MA
回復 支持 反對

不嬲都唔lag...
回復 支持 反對